Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki, m.in. osy z podrodziny Polistinae (Brachygastra, Polistes i Polybia), poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Miód pszczeli różni się składem od miodu wytwarzanego przez inne owady. Osy pobierają nektar także z roślin trujących dla człowieka, dlatego wytwarzany przez nie miód nierzadko jest przyczyną ciężkich zatruć. Substytutem miodu naturalnego jest miód sztuczny.
Powstawanie miodu pszczelego
Miód produkują pszczoły, znosząc do ula nektar kwiatowy lub
spadź. Pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego (HCOOH) sacharoza przekształca
się w przewodzie pokarmowym pszczoły w glukozę i fruktozę, których mieszaninę
potocznie zwie się cukrem inwertowanym. Zachodzi reakcja:
C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6
źródło tekstu:
Miód rzepakowy – w stanie płynnym kolor słomkowy. Krystalizuje się szybko, w ciągu kilku dni po odbiorze. Po skrystalizowaniu jest biały lub kremowy, o konsystencji drobnoziarnistej, mazistej. W smaku bardzo słodki. Zapach kwitnącego rzepaku, z czasem woń słabnie. Miód o największej ilości glukozy i aminokwasów.
Miodzio rzepakowy, lubię to ;)
OdpowiedzUsuńdużo był tych pszczółek na polu i w powietrzu :)
OdpowiedzUsuń