Żeńskie szyszki chmielu wykorzystywane są w piwowarstwie jako przyprawa
do brzeczki.
Roślina lecznicza: zawiera aromatyczną żywicę (lupulinę), olejek lotny,
gorycze i inne substancje o właściwościach uspokajających, bakteriostatycznych
i moczopędnych. Napar z chmielu działa skutecznie przy zasypianiu, łagodzi
nadpobudliwość, ma zastosowanie w leczeniu gruczołu krokowego, usprawnia
trawienie. Wyciągu z szyszek używa się na wrzody i trudno gojące się rany, ze
względu na silne właściwości bakteriobójcze. Roślina kosmetyczna: hormonalne działanie chmielu jest wykorzystywane w
kosmetyce do opóźniania procesu starzenia się skóry. Wyciąg z chmielu jest
używany do produkcji kremów, mleczek, lotionów oraz jako składnik kąpieli
regeneracyjnych, a przede wszystkim do produkcji szamponów. Sztuka kulinarna: młode pędy mogą mieć zastosowanie w kuchni – surowe
przyrządza się jako surówki, gotowane przypominają w smaku szparagi. PliniuszStarszy, w swojej "Historii Naturalis" wymienia chmiel jako delikatną
jarzynę. Opinię tę potwierdza Marcjalis w jednym ze swoich epigramatów. Młode
pędy i liście mogą zostać wykorzystane także do przygotowania zupy.
źródło tekstu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz