Makrofotografia pianki kawy mielonej i zaparzanej wrzącą wodą (tzw. po turecku?)
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub
poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z
Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych
używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco
oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które
zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może
jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton
kawy.
Najdroższa kawa świata
Kawa luwak (kopi luwak) to najdroższa kawa świata – jej filiżanka
kosztuje niemal 100 zł. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna
muzanga (Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny łaszowatych, który zjada tylko
najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa
traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po umyciu, ziarna traktowane są tak
samo jak inne gatunki (prażenie, mielenie). Trafia głównie do USA i Japonii.
źródło tekstu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz